DET BLEV FÖR MYCKET…. – MARTIN AMIS: INFORMATION – ROMAN

Martin AmisInformation
”The Information
Utgiven 1995
Övers: Einar Hecksher
460 sidor

Ibland vill det sig inte. Martin Amis är en av Englands mest uppburna och omdiskuterade författare. Lite av ett ”enfant terrible”. Han har vid det här läget en ganska rik produktion bakom sig.
Jag läster en märklig bok av honom för massa år sedan som heter Dead Babies.
För några år sedan såg jag ett gripande program om honom och hans far, den engelska författaren Kingsley Amis. Efter det läste jag hans memoarer Experience som jag minns att jag tyckte mycket om.

Nu var det dags för en Amis igen! Jag plockade ned Information från hyllan där den stått ett par år. Jag kastades in i en historia om två författare och gamla vänner, den ena går det mycket bra för trots hans böckers mediokra litterära kvalitet. För romanens huvudperson Richard Tull går det däremot bara åt helvete . Hans mittlivskris står i full blom och han planerar olika sätt att förstöra för sin kamrat.  Dessa sabotage slår dock bara tillbaka på honom själv.

Amis vräker på med ord, ord och återigen ord. Det är en närmast furiös skildring av ett kristillstånd. Jag ser till slut inte skogen för alla träden. Jag blir dessutom mer och mer ointresserad av huvudpersonerna och själva intrigen i romanen. Och det som jag kan tänka mig skall vara en del av romanens humor faller tyvärr platt till marken för mig.

Jag har hör förstått att Amis är en författare som många har ett antingen eller förhållande till. När jag efter 150 sidor pustade över att jag hade 300 kvar då insåg jag att det var dags  att lägga den åt sidan.

 

Annonser

2 tankar om “DET BLEV FÖR MYCKET…. – MARTIN AMIS: INFORMATION – ROMAN

  1. Fast jag ville tycka om boken för han är en spännande person…. Men läsning skall ju vara roligt även om det kan vara krävande. Men nu blev det inte roligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.