PETER TÖRNQVIST: KIOSKVRIDNING 140 GRADER – ROMAN

Peter Törnqvists romandebut hyllades på många håll när den kom ut 2010. Åsa Beckman i DN skrev ”Det är lika bra att säga det med en gång: Sverige har fått ett nytt stort ordkonstverk”. I Expressen skrev Jesper Högström ”Denna utvecklingsroman har ett gung och ett flöde som fyller mig med samma eufori som när jag hör en Peps Persson-låt för första gången. Peter Törnqvist kan skriva. Så att han kan.” Svenska Dagbladet gav honom sitt litteraturpris.
Andra var dock mer skeptiska och prisade romanens ffa språkliga kvaliteter men tyckte att den inte höll ihop, att den var rapsodisk, att det var mer en samling berättelser som tryckts in mellan bokpärmarna.
Lyssnarjuryn för Sveriges Radios romanpris diskuterade den och deras bedömning av boken fördelades över hela skalan. (Finns som podcast.)

Boken utspelar sig i Småland på 70-talet. Fabriksnedläggning, landsbygd, tristess,  hårt arbete på torvmossen och mitt i allt detta en berättelse om Tjippens uppbrott från en förlamande och förtyckande frireligiös uppfostran.

Innan vi kommer till den historien som för mig är romanens hjärta så har Törnqvist berättad en mängd anekdoter, dragit runt oss på besynnerliga vägar och givit oss en mängd fakta om Småland. Och romanen inte bara utspelar sig i Småland utan är även skriven på en småländsk dialekt som verkar ha vridits runt ett par extra varv.

Språket, ordflödet, vitsar, berättarglädjen gör att detta är en bok som måste läsas långsamt. Det var många gånger jag undrade om jag förstod vad det egentligen stod och till slut så kom tyvärr detta språkflöde i vägen för mig. Jag upplevde att personerna blev mer och mer av figurer och inte riktiga individer för mig. Berättar glädjen gjorde att det blev för mycket av skröna för mig. Jag fick inte ihop de fragmentariska kapitlen även om det fanns lysande formuleringar, med många goda skratt som följd, och en hel del riktigt fina avsnitt.

När berättelsen om Tjippens frigörelse tog fart så kände jag att det brände till. Där fanns en gestalning som grep tag i mig. Men i övrigt så märkte jag att jag mer och mer tappade intresset.

Jag körde på ett tag till men när jag insåg att det skulle krävas ganska många timmars koncentrerad läsning att komma igenom boken så lade jag ned den.
Dock, om du är intresserad av att läsa något ovanligt så ge den en chans. Som sagt, många tycker mycket om den.

Peter Törnqvist:
Kioskvridning 140 grader – En wästern
Utgiven 2010
340 sidor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.