FOLKE SCHIMANSKI: BERLIN – EN STADS HISTORIA – HISTORIA

Förberedelserna för min påskresa till Berlin avspeglar sig åter i läsningen. Jag letade efter en bok om Berlins historia och fann denna volym av Folke Schimanski. Författaren har en tysk far och en svensk mor, född i Berlin och kom hit med de vita bussarna. Har ett långt förflutet som journalist och skriver bla i Populär historia.

 Schimanski börjar verkligen från början långt tillbaka i historiens gryning och sveper sedan på nästan 400 sidor fram till nutiden.

Han är påläst och kunnig. Boken flödar av namn, händelser och årtal. Jag grep mig an boken med viss entusiasm men allt eftersom jag läste falnade den. Och skall sanningen fram så skummande jag andra halvan av boken. Jag blev helt enkelt uttråkav.

 Schimanski kan sitt ämne inte tu tal om det, men det är som att läsa en artikel i populärhistorisk tidskrift. Ganska schematiskt och ytligt och utan någon större språklig finess. Rakt på sak helt enkelt. Analyserna när de kommer känns ganska enkla. Det märks att det är en journalist och inte en historiker som skrivit. Jag saknar detta som gör att texten och tanken lyfter. Att ta in materialet och förädla det till något större. Nu blir det ett pålast redovisande, mycket kunnigt, inte tu tal om det, men inte mer.

Därför vill jag inte avråda någon framtida Berlin resenär från att läsa lite i den Det kanske är en bok som passar dig men inte mig.

 

Folke Schimanski:
Berlin – en stads historia
Utgiven: 2010
380 sidor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.