PÅ BIO MED BOKBLOGGAR-KOLLEGER – THE GREAT GATSBY – FILM

Bokbloggandet får ibland oväntade konsekvenser. Jag sprang på ett event på Facebook som heter Bok & Bio. Det var bloggkollegerna Anna från Och dagarna går och Linda från What You reading som bjöd in. Jag nappade direkt. Trevligt att få träffa blogg-kolleger IRL. Väl där så fanns bland gästerna  även Ingegrunn från Boktjuven, Cissi från Cissis bokblogg och Maria från Mias vardagsrum

Boken hade inte alla läst och för några var det länge sedan. Åsikterna om den gick isär. Undertecknad tycker mycket om den, och jag hade några med mig några, medan andra fann den långtråkig och kanske något irrelevant idag. Här kan du läsa min recension av boken

Åsikterna gick även isär om filmen. Själv tycker jag att det var en bombastisk och ytlig film. Visst den skall skildra en ytlig tid men det kan man göra med djup. Men Luhrman hade gått vilse i sin 3D-stuga i sina effekter och det blev platt och övertydligt. Han är ingen större personinstruktör för trots de fina skådespelarna så var det många scener som var märkbart stumma och träiga.

Man förstår att det är en svår bok, eller kanske rent av omöjlig bok att filma. Det är så mycket som sägs under ytan vilket de löste, med voice-over, dvs genom att många viktiga delar av boken läste upp.

Jag har tidigare tyckt om det jag sett av Baz Luhrman, men då har det inte funnits en subtil, sorgen och poetisk roman att utgår ifrån.  Jag var uttråkad från första scenen och det blev bara värre. Filmen är lång, onödigt lång och jag tittade på klockan många gånger. Inte ett bra tecken. Så gå till biblioteket, låna boken och unna dig en fin lässtund istället för att slänga ut 140 spänn på en låååååång film som inte gör boken rättvisa.

Jag har funderat på vad jag tyckt om den om jag inte hade läst boken. Jag tror tyvärr att min respons även då varit negativ men kanske inte lika mycket. Det är en film som bara är för mycket utan en riktig substans. Alla delar inte den uppfattning. Går man in på IMDB så ser man att det är en film med förmåga att polarisera folks åsikter!

Man kan  fråga sig varför den gjordes i 3D. Bara ett sätt att sno biopubliken på ännu mer av sina surt förvärvade slantar? Christopher Nolan, mannen bakom Batmanfilmerna sågar 3D-vågen som en fluga som bara kostar pengar och som inte tillför något. I detta fallet har han rätt.

Men trots det, jag hade tänkt se filmen och nu fick jag göra det i stimulerande sällskap. Tack Anna och Linda för ett trevligt initiativ!. Vi får hoppas på fler gånger!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s