TEMATRIO – HISTORISKT

Den alltid aktiva bloggkollegan Lyrans noblesser har återigen en liten utmaning som får mig att tänka efter. Hon skriver: ”Det pratas en hel del i bokbloggosfären om den kommande stora historiska romanen Wolf Hall, och historiskt kan väl vara ett passande tema så här i högsommarvärmen.  Berätta om tre historiska romaner du gärna vill tipsa om!”

Jag har just läst Wolf Hall och den kan varmt rekommenderas.
Min första tanke var att så många historiska romaner har jag egentligen inte läst, men jag började gräva i minnets arkiv så fann jag flera riktigt bra böcker. Först tänkte jag på de mästerliga romanerna Livläkarens besök av Per Olov Enquist och Steve Sem-Sandbergs De fattiga i Lodz men de är relativt  nya och välkända så de hittar många till ändå.

Här kommer tre mycket bra romaner som du kanske inte känner till och där du kanske får leta på antikvariat och bibliotek men det är de värda

1. Alejo Carpentier. Detta upplysta tidevarv.
En av de första böckerna jag skrev om på bloggen. Carpentier hade visst fått nobelpriset om han inte avlidit. En av de stora i den latinamerikanska litteraturen och en språkkonstnär och lärdomsgigant utan dess lite. Du kan läsa mer här.

Det är glädjande att det lilla förlaget Ruin givit ut Riket av denna världen, en av hans tidigare böcker och något mindre i formatet men också den mycket bra.
Hans mästerverk är Den förlorade porten (Los pasos perdidos) som är bland det bästa jag läst alla kategorier.

2. Eyvind Johnson: Drömmar om Rosor och eld.
När vi läste denna i bokcirkeln så var alla entusiastiska. En mycket skicklig författare. Här kan du läsa vad jag skrev.

3. Marguerite Yourcenar Hadrianus minnen
Sist men bäst! En roman som är en av mina stora litterära upplevelser och en modern klassiker. Har läst den 2 gånger och kommer läsa den igen. Yourcenar är nog lite bortglömd i Sverige nu, men är en av de stora i fransk litteratur och en makalöst bra författare. Hon var den första kvinnan som valdes in i Franska akademin.

Romanen är ett långt brev från Kejsar Hadrianus när han ligger på sin döds bädd till Marcus Aurelius. En vacker meditation om liv, konst, kärlek, krig och politik. En fantastiskt roman översatt av ingen mindre än Gunnel Vallquist!

Tack Lyran för att du fick mig att komma ihåg Yourcenar!

Skriv gärna en kommentar så att bloggen blir en levande mötesplats.
Du kan få uppdateringar via facebook eller e-post när jag lägger ut något nytt. Se på högermarginalen på sidan.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 tankar om “TEMATRIO – HISTORISKT

  1. Strändernas svall slår dock R&E med hästlängder och den har du väl läst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.