MISSA INTE ”WEISSENSEE” – TV-SERIE

Visst är det tröttsamt med den anglofila dominansen av TV-utbudet. Missförstå mig inte, serier som The Wire, Six feet under, In treatment, Homeland m.m. har givit mig stora upplevelser. Men det är intressant med varierad kost.
Jag borde skrivit detta inlägg lite tidigare för nu är det bara 15 dagar kvar på SVT Play för den utmärkta tyska tv-serien Weissensee. De som läser min blogg vet att jag har intresse för det tyska så det var med nyfikenhet jag började titta på denna serie som SvT gömt undan till en vardag kl. 18.15! Tror de inte på sina egna serier?

Weissensee

Florian Lukas och Hannah Herzsprung som Martin och Julia!

Det är en historia som utspelar sig i det forna Östberlin 1980. Yngste sonen i en högt uppsatt familj blir kär i dottern till en protestsångerska. Denna Romeo och Julia historia får ödesdigra konsekvenser för båda familjerna. De visar sig finnas mer band mellan dem än vad man först anar.
Förutom denna gripande kärlekshistoria där förälskelsen verkligen vibrerar så få man en skildring av hur det var att leva i en diktatur, alla de anpassningar, avvägningar och steg man behövde för att överleva.

Vi ser övertygelserna hos de som var i systemet och hur självklart det var att arbeta för kommunismen globala seger och där varje avsteg var ett hot som måste bekämpas. Vi ser också andra som gör det för att det är så man överlever. Vi ser dem som med de medel som står dem tillbuds och med stort stort mod försöker bekämpa diktaturen

Det är en serie som ger fler facetter på det Östtyskland som skildras i succén De andras liv som du måste se om du inte gjort det

Serien är välskriven och välspelad. Några av skådespelarna känner du kanske igen från en annan berättelse från denna tid. Goodbye Lenin, en underbart humoristisk film som också varmt rekommenderas

Så passa på innan serien försvinner 15/9. Vi som har sett kan får hoppas på att SVT snart sänder andra säsongen.
Vi kan också hoppas på att att detta blir början till fler utmärkta serier från Tyskland. För det måste ju finnas!

http://www.svt.se/weissensee/prisbelonat-romeo-och-julia-drama-i-ddr-miljo

5 tankar om “MISSA INTE ”WEISSENSEE” – TV-SERIE

 1. Visst är den bra.

  Skickat från min iPad

  31 aug 2013 kl. 15:32 skrev ”EN TRAVE BÖCKER” :

  >
  >

 2. Som germanofil kastar jag mig förstås över Weissensee, det fanns mycket jag gillade med den, även om jag inte tyckte den höll riktigt hela vägen. Jag visste inte att det finns en andra säsong, tack för tipset! Har du sett Barbara? En fantastiskt bra film från förra året på samma tema.

 3. Pingback: DEN FINA TV-SERIEN WEISSENSEE I REPRIS. START I MORGON. | EN TRAVE BÖCKER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.