IAIN BANKS: THE CROW ROAD – TV-SERIE

crowIain Banks var en mycket produktiv skotsk författare. Har skrev en hel drös ”vanliga” romaner och lika många science-fiction romaner. De senare publicerade under namnet Iain M. Banks. På svenska går det just nu att få tag på två av hans romaner, Getingfabriken och Skuld. Tyvärr så tog cancern honom vid 62 års ålder 2013.
Efter att ha sett denna utmärkta tv-serie i 4 delar så är jag mycket nyfiken på hans författarskap.

The Crow Road visades på BBC Scotland 1996. Släpptes på Dvd några år senare. Nu kan man köpa den billigt på Amazon vilket jag gjorde efter att ha läst entusiastiska recensioner av den. Den har visats på svenskt tv under namnet Sanningen om Rory, men det gick mig förbi.

Den unge Prentice (Joseph McFadden) kommer hem till sin farmor begravning. Där får han återigen konfronteras med sin familj. Han och fadern Kenneths (Bill Paterson) relation är mycket ansträngd då Prentice som vill finna en mening i tillvaron inte står ut med hans faderns rationalism. Varje försök till samtal brakar samman i ett gräl
Det har hänt så mycket olycka i Prentice familj. Faster Fiona, olyckligt gift men en konservativ rik överklassnobb, omkom i en bilolycka, farbror Hamish har blivit en religiös fanatiker och det stora mysteriet, morbror Rory (Peter Capaldi) som bara försvann och har varit försvunnen i 7 år. Hur skall man förstå allt det som skett. Innan farmodern omkommer ger hon Prentice uppdraget att ta reda på vad som hänt med Rory. Hon känner på sig att han lever.

BanksIain-1x2a

Iain Banks (1954-2013)

Elegant berättas historien och hur Prentice söker och till slut lyckas ta reda på sin familjs tragiska hemlighet. Berättelsen böljar fram och tillbaka i olika tidsplan, då tid och nutid hänger ihop och påverkar varandra. En historia om berättelserna makt, och hur de skapar oss och påverkar oss en, en historia om religiös tro kontra rationalitet.
I Prentice fall är det också en historia om att bli vuxen. Namnet har ju självfallet med ordet ”apprentice” lärling att göra. Prentice lär sig att leva, att acceptera det som det ser ut. Det var en resa som jag blev riktigt tagen av.

Manuset är oerhört fint med bra dialog, mycket varme och humor, fina personporträtt, skådespelarinsatserna är genomgående mycket bra. Bill Paterson och Peter Capaldi har länge varit favoriter hos mig. Miljöerna intagande. Och underbart med den skotska dialekten.

Jag kan varmt rekommendera att köpa denna dvd. En varning dock. Det finns bara engelska undertexter och ibland så använder de skotska ord som kan var luriga att förstå. Inget som dock bör hindra dig från att titta på denna lilla pärla.

http://www.amazon.co.uk/Crow-Road-DVD-Peter-Capaldi/dp/B001ARYYLS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1434185932&sr=8-1&keywords=crow+road

Crow road på Imdb

Här kan du läsa mer om författaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.