ROMAIN GARY: LÖFTE I GRYNINGEN

Löfte

Romain Gary (1914-1980)
Löfte i gryningen
”La Promesse d´Aube”
Utgiven 1960
På svenska 1985
Översättning : Gun och Nils A Bengtsson
Brombergs förlag
Återutgiven av En bok för alla

Trött på att vara planerad i min läsning, att alltid ha bestämt vilka de tre-fyra nästa böckerna är, ryckte jag ned en ”minor classic” från bokhyllan. Den har stått där sedan julen 1993!
Romain Gary var en mycket uppburen fransk författare med ett oerhört varierat och spännande liv. Förutom författare även diplomat och filmregissör. Han var gift med skådespelaren Jean Seeberg 1963-1970. Romanen Himlens rötter fick 1956 den finaste franska litterära utmärkelsen, Goncourt-priset.
Gary skrev även ett par romaner under pseudonymen Emile Ajar. Han lyckades tack vare det få  priset två gånger, vilket man egentligen inte kan. 1975 fick Gary det för Med livet framför sig, som jag läste för många år sedan. Det är en helt underbar roman som jag varmt rekommenderar alla att läsa. Det kom i nytryck för ett par år sedan.
http://www.adlibris.com/se/bok/med-livet-framfor-sej-9789113027340

Löfte i gryningen är en självbiografisk berättelse. Gary sitter i Big Sur i Kalifornien och ser tillbaka på sitt liv.
Gary födes som Romain Kacew 1914 i Vilnius, som nu är i Litauen men då en stad i Polen. Garys modersmål är polska. Fadern försvann och Gary uppfostrades av sin rysk-judiska mor, en mycket stark kvinna som hade stora planer för sin son. Han skulle bli världsberömd i än det ena eller än det andra konstnärliga området. Med oförtröttlig entusiasm så startar hon det ena projektet efter det andra. Romain gör så gott han kan för att göra sin älskade mor till lags. Det resulterar i många dråpliga scener och ett färgstarkt persongalleri. Modern är överlevnadskonstnär. Under långa perioder lever de mycket knapert men hon lyckas med sitt födgeni alltid få ihop det.

Modern har en stor kärlek, ja är besatt av Frankrike och Romain skall ju bli fransman! Det är ett av de stora målen i livet. I bokens andra del flyttar de sig till Nice där modern lyckas ta sig fram och driva ett hotell med framgång. Romain går i skolan, kommer in på den juridiska fakulteten och gör sina första försök att skriva.
Andra världskriget bryter ut och Romain utbildar sig till i franska flygvapnet. Den tredje delen är en berättelse om hans upplevelser som pilot. Gary får ett flertal militära utmärkelser för sina insatser för sitt nya hemland.

Gary var under sin levnad en av Frankrikes mest populära författare. Hans lättlästa romaner blev succéer. Jag såg fram emot att sätta tänderna i denna bok. Jag mindes nöjet att läsa Ajar även om det var 15 år sedan!
Porträttet av mamman, som boken är känd för, visste jag skulle var något extraordinärt och det är det. Gary kan skriva både flyhänt, roligt och självironiskt. Det finns en fin men mycket komplicerad, kärlek till mamman som genomsyrar boken. Garys liv blir också en historia om vårt Europa med två krig, flyttade nationsgränser och migration.

Men tyvärr denna gång var det inte tillräckligt bra. Efter ett tag tröttnade jag på hans schvungfulla stil. Han maler på med den ena händelsen efter den andra och jag tappar helt enkelt intresset.  Och till slut sitter jag och skummar de sista 50 sidorna… Det kändes lite daterat.

Romain Gary (1914-1980)

Romain Gary (1914-1980)

Men Garys livsöde är ändå fascinerande. Läs gärna denna intressanta essä av Jackie Jakubowski från DN.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/att-fa-vara-en-annan/.

Annonser

3 tankar om “ROMAIN GARY: LÖFTE I GRYNINGEN

  1. Hej,jag älskade den boken när jag läste den för ca. 60 ar sen… kan tänka mig att den har aldrats. Däremot haller sig min förtjusning för Tobakshandlaren inom gränser. Han skriver bra, men ingenting sominte sagts av Josef Roth för länge sen. Men jag vet att alla här beundrar Seethaler, sa det är nog bara min personligasmak. Hälsningar fran det för en gangs skull soliga BremenUlla  _________________________________________ Ulla Schneider Conference Interpreter,  member of AIIC Waetjenstrasse 3 DE-28213 Bremen Germany

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.