ETT MÄSTERVERK! THE AFFAIR – TV-SERIE

THE AFFAIR – Season 1 – Pictured (L-R): Dominic West as Noah and Ruth Wilson as Alison – Photo Credit: © 2014 Steven Lippman/Showtime. The series premieres Sunday, October 12 at 10:00 PM ET/PT.

The Affair
10 avsnitt
2014

De senaste åren har det ofta sagts att tv-serien har ersatt romanen som kulturell markör. När du förut hade en nobelpristagare i bokhyllan är det numer en serie från HBO som blivit den kulturella statusmarkören. Det ligger en del i det men säg den tv-serie som kan mäta sig i komplexitet med en god roman? Det finns exempel. För mig är ”The Wire”, ”In treatment” och ”Six feet under” mycket stora upplevelser. Även om jag prioriterat läsningen har jag sett en del bra serier de senaste åren. Dock inget i den klassen.
Nu har det hänt igen. The Affair hållit mig i sitt grepp under denna vecka. Förra helgen såg jag sju avsnitt och denna helg de avslutande tre. Det var omöjligt att sluta. Jag har blivit djupt berörd, bitit på naglarna, suttit på nålar, haft en klump i magen och skrattat. Bakom detta mästerverk, för det är det, står Hagai Levi som skapade In treatment och Sarah Treem. Manusförfattare och regissörer hämtas för det fantastiska stall som ligger bakom andra serier på HBO.

Kort handlar den om Noah (Dominc West från The Wire), 45-årig lärare och misslyckad författare Han är gift med Helen (Maura Tierny). Hon kommer från en mycket förmögen familj. De har fyra barn och är beroende av Noahs mycket osympatiska svärföräldrar för att dra runt familjen. De skall som vanligt åka på sommarsemester i Montauk, längst ute på Long Island, 3 timmar utanför New York, ett tillhåll för the rich and famous. På en Lobster Roll, en diner i Montuak, träffar Noah servitrisen Alison (Ruth Wilson). Passionen är ett faktum.

Alison är gift med Cole (Joshua Jackson). Deras äktenskap är märkt av förlusten av deras 4-årige son Gabriel. Alison och Cole bor året runt i den lilla hålan och är kända av alla. Det tar inte lång tid förrän det börjar bli klart att saker inte står rätt till. Deras otrohetsaffär får konsekvenser som de inte kan ana sig till

Varje avsnitt består av 2 delar. Ofta ser vi Noahs version först, därefter Alisons. Det är inte är samma scener med olika kameravinklar utan berättelserna kan skilja sig ganska mycket utan att det är osannolikt. Det bidrager bara till att förstå detta intrikata pussel. Serien är oerhört skickligt uppbyggd med så många bottnar och facetter att jag inte sett något liknande.
Skådespelarna får verkligen excellera i de olika versionerna. Noah är mycket mer egocentrisk i Alisons version och hon är mycket mer fragil. I Noahs version är hon mer mycket mer pådrivande och stark för att ta ett exempel. Skådespelet är överlag helt gnistrande, ned i minsta biroll.

Hagai Levi

Hagai Levi

När jag väl börjat titta på den var omöjligt att komma ur seriens strypgrepp, så känslomässigt engagerade och så oerhört spännande med djupa insikter i individers och familjers psyke.

The Affair fick Golde Globe som bästa tv-serie. Ruth Wilson fick en Golden Globe för bästa skådespelare och Dominic West var nominerad. Det är lite lustigt att båda två är engelska skådespelare!

Det är bara att köpa den eller ta en gratis prova på månad på HBO om du inte redan har kanalen! Du kommer inte ångra dig.

https://www.youtube.com/watch?v=cRpJ2TBQ8Pw

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.