FAUDA – EN LYSANDE POLITISK THRILLER PÅ NETFLIX

Även om denna blogg primärt handlar om läsning och litteratur kan jag inte missa tillfället att ibland berätta om något annat som fångat mitt intresse. I denna tv-seriens guldålder har behovet av långa berättelser för många tagits över av tv-serien. De flesta av er har säkert redan sett och hört talas om mästerliga tv-serier som tex Big Little Lies, The Handmaid’s tale, The Crown, The Deuce, Peaky Blinders vilka förgyllt vårt tittande de senaste månaderna.

Om man tittar lite runt hörnet ffa på Netflix egna produktioner i länder utanför USA  finns det många serier som verkligen kan rekommenderas. Den belgiska La Tréve som var lite seg i början men sedan växte till något riktigt bra. Italienska Suburra, en mästerlig mafioso-serie (glöm filmen som gjordes före. Den är inte i närheten av samma klass.) Den holländska Riphagen som Netflix klippt ihop till en långfilm. Tre favoriter!

Idag avslutade vi Fauda (kaos på arabiska) en israelisk serie från 2015  i 12 relativt korta avsnitt på ca 35 min. Jag hade ramlat  på den på Netflix och sett att den fick skyhöga betyg på Imdb.Och frågan är om jag kommer se något bättre i år

Historien om Doron som arbetar för israeliska underrättelsetjänsten och hans jakt på terroristen  Abu Ahmed tar strypgrepp på tittaren direkt och sedan släpper det inte. Vi såg serien i två sittningar. Det var omöjligt att sluta.

Det som är fascinerande, och som gjort den till en stor succé även i arabvärlden, är att båda sidorna behandlas likvärdigt med samma respekt, I serien pratas det nästa lika mycket arabiska som hebreiska. Och serien har öppnat en kommunikation mellan judar och araber

Fauda skildrar människorna bakom agenterna och terroristerna, inget är svart-vitt. Förbrytelserna är grova på båda sidorna. Dessutom sipprar det in deras privat och familjeliv som långsamt krackelerar. Man förstår mycket om varför det ser ut som det gör och hur svårt det är att bryta. Det är inte den enes fel utan bördan delas i serien. För mig som inte är så insatt i konflikten finns det många intressanta lager i serier.

Skådespelet är genomgående utmärkt ffa den unge Shadi Mar’i som terroristens unge och medhjälpare Walid är svår att glömma. Dialogen mycket välskriven och regin elegant och effektiv.
Fauda är den bästa politiska thriller jag sett på många år. Som tur är kommer det eftersom första säsongen blivit en global succé en säsong 2 på Netflix i maj.

En trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=m5zcu25_IG0#action=share
Här kan du läsa mer om varför du inte bör missa denna mästerliga serie:
https://www.thewrap.com/why-fauda-is-the-best-kept-secret-on-netflix/

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.