FYNDA BÖCKER PÅ NILSSON FÖRLAGS NYA WEBBSHOP

Det skall fan vara bokförläggare! Och det blir inte lättare i Corona-tider.
När jag idag hade kontakt med Nilsson förlag sade de att jag gärna får tipsa en kamrat om att det är 20% i deras nya webshop tills på söndag 3/5. Eftersom jag tycker att detta lilla förlag har en mycket spännande utgivning gör jag gärna det via bloggen.
Jag har läst en hel del av deras utgivning och där finns många godbitar. För mig var Jaume Cabrés Jag bekänner och Eka Kurmiawan Skönhet är ett sår stora läsupplevelser. Annat spännande är bla Eugen Ruge, Leo Perutz och Antonio Tabucchi. Jag är också mycket förtjust i den serie deckare av Frederic Dard som de givit ut. Och flera andra av deras böcker ser jag fram emot att läsa.
Man anger bara koden PREMIÄR i kassan.
Stötta gärna ett fint lite förlag genom ett köp. Det har du råd med. Du kan ju i corona-tider ändå inte göra annat än att sitta hemma. Och läsa!
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 tankar om “FYNDA BÖCKER PÅ NILSSON FÖRLAGS NYA WEBBSHOP

 1. Henrik Nilsson är fenomenal på¨att hitta intressanta utländska författare. Hans utgivning av ”Utvald litteratur från hela världen” (som är förlagets slogan eller underrubrik) börjar allt mer likna den kvalificerade serien som New York Review of Books ger ut och som innehåller en stor mängd översättningar, till skillnad mot de flesta andra amerikanska förlag. Nyss handlade en uppskattande understreckare i SvD om schweiziskan Fleur Jaeggy och de båda böcker av henne som Henrik Nilsson gett ut, Proleterka och Tuktans ljuva år. Av ungerskan Magda Szabos har han tidigare förlagt Isaz ballad, och nu har hennes Dörren kommit. Jag hoppas han fortsätter så att hans förlag snart får lika många titlar av henne som NYRB har.

  Jag vill också gärna slå ett slag för Hans Keilson Vedersakarens död, och Komedi i moll som är romaner med en märklig utgivningshistoria, och vidare ett par andra slitstarka tyskspråkiga klassiker, Lion Feuchtwangers Oppermanns och Franz Werfels Studentjubileet. Vad jag tycker om den boken kan man läsa sig till i efterordet. Och Antal Szerbs Resa i månljus gick nyss som radioföljetong, det var ett intressant och bra val.

  Nilssons förlag håller till i ett ståtligt hus vid Sundet, Villa Fridhem eller Fridhemsborg i Limhamn. Under en del år ägdes det av en legendarisk skeppredare som också var bok- och tidskriftsförläggare, och en mecenat i stor stil: dansken Einar Hansen. Han stod bakom Svensk Uppslagsbok, veckotidningarna Allas Veckotidning och Hemmets journal, och Allhems förlag med en förnämlig utgivning (man hann med 771 titlar innan det lades ner, många redan från början eftertraktade samlarobjekt). I huset fanns också hans boksamling, full av bibliofila rariteter.

  Fridhemsborg byggdes 1916 av direktören för Malmö sockerfabrik konsul Engeström. Den tyske sjöofficeren Felix von Luckner som hade ett äventyrligt förflutet gifte in sig i huset. Också han har satt spår i litteraturen, främst med självbiografin Seeteufel – Abenteuer aus meinem Leben,
  en inte strikt källkritisk bok. En svensk romanförfattare hade god nytta av skrönorna i den. Om det och om von Luckner kan läsas här – där finns också en bild på Fridhemsborg som Henrik Nilssons förlag nu huserar i, med sådan framgång. En tid ägde Zlatan en av villorna i närheten.:

  https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Arkitektur-och-kulturarv/Kulturarv-Malmo/L-O/Luckner-Felix-von.html

 2. Käre Ivo Som vanligt mycket glädjande att läsa dina kunniga och spirituella kommentarer. Roligt att läsa om Fridhemsborg! Håller med dig om Henriks förmåga. Har läst Oppermans och Tuktans år. Mycket bra båda två. Kellson är jag nyfiken på och även Werfel. Och Szerb har jag läst Det Tredje tornet men Resa i Månljus är oläst. Henrik har generöst givit mig mer böcker än jag mäktat med!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.