EN SUVERÄN ROMAN OM ANDRA VÄRLDSKRIGET – HARRY MULISCH: ÖVERFALLET – ROMAN

Harry Mulisch (1927-2010)
Överfallet

”De Aanslag”
Utkom 1982
200 sidor
Övers: Ingrid Wikén Bonde

Harry Mulisch avled för ett par veckor sedan, 83 år gammal. Han har under flera år nämnts som möjlig nobelpristagare. Jag köpte Överfallet våren 2003 för 5 kr då den kasserades från ett bibliotek här i Göteborg! Häromveckan nämnde en kamrat att han var en mycket bra författare, även om hon inte läst denna bok. Jag hade haft lite funderingar på att läsa den då mitt intresse för andra världskriget kommit åter.

Från första sidan var jag fast i denna mästerliga berättelse. Anton Steenwijks hela familj utraderas  en kväll i januari 1945 i samband med att några motståndsmän mördar en polischef på deras gata. Denna händelse är förstås livsavgörande för Anton och påverkar hela livet framöver.
Vi får följa honom under hans liv, genom studier, äktenskap och familjeliv fram till 1981 då han till slut får reda på vad som egentligen hände. Det som från början var en hemsk  och fruktansvärd händelse där skuldbördan var självklar, växer under romanens gång fram till något mycket mer komplext och mångfacetterat. Ven är skyldig, vem är egentligen offer, vem är mest drabbad? Det finns inga självklarar svar på den frågan.

Mulisch är en mycket skicklig författade som på en lätt genomskinlig prosa  för läsaren varsamt framåt. Det första kapitlet skrivet så Anton var barn är mycket drabbande. Å andra sidan är hela boken det så det är bara att gå till närmaste bibliotek och låna den

Jag har inte läst många holländska romaner. Några av Maarten t`Haart, en Jan Wolkers och en Anna Enquist. Hennes roman Hemligheten kan verkligen rekommenderas. Det var flera år sedan jag läste dessa romaner, men det var något i denna bok som påminde om de förra. I både stil och stämningar, de kändes ”holländska” för mig. Det kan troligen bero på att andra världskriget och den tyska ockupationen är ett outtömligt ämne för de holländska 1900-tals författarna. Eller så är det något annat som jag inte kan sätta fingrarna på.

Harry Mulisch skrev många böcker men det finns bara två till översatta. Siegfried, en roman om Hitlers barndom,  och hans stora genombrott, Upptäckten av himlen, en bok som visst ”alla” i Holland läste.
Här är en intervju som Svenska Dagbladet publicerade 2004.

Missa inte den pärla.

Annonser

2 tankar om “EN SUVERÄN ROMAN OM ANDRA VÄRLDSKRIGET – HARRY MULISCH: ÖVERFALLET – ROMAN

  1. Ping: MAARTEN ´t HAART: SLADDBARNET – ROMAN | EN TRAVE BÖCKER

  2. Ping: ETT FULLÖDIGT PORTRÄTT AV EN FASCINERANDE STAD – GEERT MAK: AMSTERDAM – A BREIF LIFE OF THE CITY | EN TRAVE BÖCKER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.