KÄRLEKENS KINESISKA ASKAR – NICOLE KRAUSS: THE HISTORY OF LOVE – ROMAN

När bokcirkeln skulle välja en ny bok så slutade det med denna, inte mitt förslag måste jag tillstå. Jag läste om den när den kom och var sugen, men det blev aldrig av.
Vilken tur att jag får läsa den nu. För jag föll som en fura. Jag var fast från första meningen och hela boken igenom. För de som vill läsa mer om handlingen så gå till någon annan recension, eller gör helst inte det. För ju mindre du vet desto mer kan du njuta av den sinnrika kompositionen, av de små kinesiska askar som boken är uppbyggd av.

Det är en underbart välskriven bok, om kärlek, minne, förlust, livsval. Krauss är rasande skicklig och har en förmåga att gestalta de olika berättarnas röster, den gamle mannen som ser tillbaka på sitt liv, tonårsdottern som hanterar sin vilsenhet efter faderns död genom hatt försöka hitta en ny man till sin mamma, hennes bror som tror att han är slags religöiös figur, en ”lamed wownik” m.m, och hon lyckas snickra ihop detta avancerat romanbygge utan att det riskerar att falla samman.

I romanens fond finns judarnas tragiska historia med andra världskriget, koncentrationslägren och diasporan. Den historia och de händelser som gör att romanens personer kastas ut i världen, som sätter bollarna i rullning.

Det finns så mycket klokskap och livsvisdom i boken. Här finns också mycket humor, som för mig känns judisk. Huvudperson Leo Gursky fick mig ibland att tänka på Larry David från Curb your Enthusiasm!

Jag har svårt att hålla igen min entusiasm över denna bok som jag varmt anbefaller. Hon är en synnerligen rikt begåvad. Att detta är den andra romanen en en ung författare är häpnadsväckande. Frågan är hur långt hon kan gå?
Jag vill definitivt läsa hennes två andra romaner.

Nicole Krauss:
The History of Love
Utgiven: 2005
380 sidor

Nicole Krauss

Annonser

En tanke på “KÄRLEKENS KINESISKA ASKAR – NICOLE KRAUSS: THE HISTORY OF LOVE – ROMAN

  1. Ping: TEMATRIO – USA | EN TRAVE BÖCKER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.