EN SKIMRANDE PÄRLA – SIEGFRIED LENZ: EN TYST MINUT – ROMAN

Siegfried Lenz (1928-2014):
En tyst minut
”Schweigeminute”
Övers: Jörn Lindskog
Utgiven: 2008
100 sidor

Under min tid på gymnasiet på slutet av 70-talet så var den tyska litteraturen en självklar del av det som en litteraturälskare tog del av. Günter Grass och Heinrich Böll  var stora namn förstås men även i Sverige inte så kände Siegfried Lenz nämndes i samma andetag. Jag läste hans novellsamling Vågorna på Balatonsjön men sedan blev det inget mer. Läste för övrigt Ungdomens bröd av Böll förra året och den rekommenderas varmt. Jag har under de senaste åren beklagat mig över att det tyska språkområdet glömts bort i Sverige. Jag har varit sugen på att läsa nyare tyskspråkig litteratur men har inte vetat vart jag skall leta. Nu har det vänt! När jag läste om entusiasterna Thorén & Lindskog och deras lilla förlag så blev jag varm om hjärtat.  Detta är den första bok jag läser av deras utgivning. Den ger mersmak. Romanen utspelar sig i badorten Hirtshafen en sommar i den unge gymnasistens Christians liv. Han arbetar under lovet på sin fars båt där de fiskar stenar (!) som används för att bygga fördämningar och vågbrytare. Han träffar på sin lärarinna i engelska, Stella, och de inleder en kärleksrelation. Den första stora kärleken för Christian. Och en potentiell skandal i det lilla samhället. Boken inleds med att vi får följa Christian under en minnesstund för Stella då denna skimrande sommar skulle bli hennes sista. Boken är en lång tillbakablick över den korta tid de hade, hur de pratade, dansade, läste & gjorde utflykter tillsammans. Allt skrivet med en sådan ömhet och kärleksfullhet att jag som läsare blir alldeles betagen. Det är en stramt komponerad text med en mästares handlag. Språket glider lätt fram över sidorna och han skapar sådana bilder att jag inte blir ett det dugg förvånad när jag läser att den skall bli film. Översättaren Jörn Lindskog måste ha gjort ett styvt jobb! Unna dig tre timmar i läsfåtöljen med en god kopp kaffe eller te och njut av denna vackra och melankoliska roman. Du kommer inte ångra dig. På bokmässan pratade jag med den trevlige förläggaren Johan Thorén som rekommenderade mig några böcker ut deras utgivning som jag köpte. Håller det samma klass som denna bok har jag mycket att se fram emot!

Siegfried Lenz

 

Annonser

5 tankar om “EN SKIMRANDE PÄRLA – SIEGFRIED LENZ: EN TYST MINUT – ROMAN

  1. Vilka böcker förutom ”En tyst minut” rekommenderade Johan Thorén?

  2. Ping: PETER STAMM: SJU ÅR – ROMAN | En trave böcker

  3. Ping: UWE TIMM: VÄNNEN OCH FRÄMLINGEN – MEMOAR | En trave böcker

  4. Ping: MARKUS FELDENKIRCHEN: EN IRLÄNDSK DAGBOK – ROMAN | En trave böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.