ÅRETS BÖCKER 2013

Då är det dags att lägga ytterligare ett år av läsning till handlingarna. Även jag vill göra min egen bästalista som ett sätt att reflektera över hur det blev. Några färre böcker än tidigare år men också några med mer tuggmotstånd än vanligt som har krävt mer av mig som läsare.

Ofta blir det ju inte som jag tänkt mig. Jag planerar att läsa vissa böcker. Sedan får jag ett tips, något fångar min uppmärksamhet eller ett förlag skickar oannonserat en bok som jag blir intresserad av och helt plötsligt går jag i en annan riktning.  Men det är ju det är så spännande!
Det hjälper också  till att var med i en bokcirkel.

Det var två tydliga spår i min läsning 2013.
1. Jag har läst mycket mer från USA än någonsin tidigare. En resa till New York satte sina spår. Mitt intresse för landet för detta mångfacetterade och komplexa land väcktes på ett helt annat sätt än tidigare.
2. Jag har läst ovanligt många kvinnliga författare vilket jag slentrianmässigt inte tidigare gjort. Och bra böcker har det varit. Bra att bryta den enkönade dominansen.

Jag har läst flera mycket bra romaner som stannat kvar hos mig. Egentligen skulle jag kunna på olika grunder rekommendera alla romaner jag läst i år med undantag för Morgon i Jenin och Tisdagskvinnorna

De som stuckit ut extra är: Flickan av Angelika Klüssendorf,  Den sovande rösten av Dulce Chacón, Paradiset av Abdulrazak Gurnah, Om ingenting varar av Laurent Tardieu  och Hilary Mantels magistrala Wolf Hall. Och William Faulkners Absalom, absalom för att den var så osedvanligt krävande!
Dock är årets roman för mig är Richard Fords mästerverk Kanada. Tag och läs

Sedan har jag läst två fantastiska fackböcker i år Henrik Berggrens Palmebiografi och Martin Gelins bok om Den amerikanska högern. Gelins bok är högaktuell läsning för den gör att du mer förstå vad som händer i USA nu.

Sammantaget ett gott bokår. Nu får vi ses 2014 har att överraska mig med! Litteraturens trädgård är oändligt stor och intressant.

Jag avslutar med för mig lite rolig statistik från WordPress:
The concert hall at the Sydney Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 8,500 times in 2013. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 3 sold-out performances for that many people to see it.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.