ÅRETS BÖCKER 2014

Ett år av läsande är över och en sammanfattning är på sin plats!
Ett rikt litterärt år för mig med ovanligt många böcker. Mest skönlitteratur, mer deckare än jag brukar men tyvärr ingen facklitteratur. Det flesta böckerna har varit fina läsupplevelser men nu skall det kokas ned till en årsbästalista-

Här kommer min lista för 2014:

ÅRETS BOK:
Det blir Claire Messuds roman Kvinnan på övervåningen.

ÅRETS DECKARE:
Peter May Svarthuset.

ÅRETS LAND:
Brasilien.
Tack vare Bok & Biliotek så var vi många som upptäckte detta spännande och mycket mångfacetterade land. Antologin Ljud av steg var en rolig läsning med många fina korta texter. Jag läste fyra olika men mycket givande romaner från Brasilien av Chico Buarque, Daniel Galera, Michel Laub & Adriana Lisboa.

ÅRETS (ÅTER)UPPTÄCKT:
Nobelpriset blir alltid omdiskuterat. Är Modiano värd det eller inte? Jag har i alla fall tack vare Akademin fått en ny favorit som jag nu har tre romaner av.  Nätternas gräs är den jag tyckt mest om av dem hittills. Jag läste honom redan 1981 så det är en återupptäckt.

ÅRETS FÖRLAG:
Modernista. Med böcker av tex Cees Nooteboom, Antonio Lobo Antunes, Ismail Kadaré m.fl., klassiker och med många högklassiga heta deckare så slår Modernistas utgivning det mesta i Sverige. Bra jobbat!

/Reviderad 201031

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 tankar om “ÅRETS BÖCKER 2014

 1. Gott Nytt Läsår! Och tack för stimulerande kommentarer kring böcker. Dina val av ”Årets böcker” intressanta, det är väl så man borde göra, ett bokslut.

  Romaner: Delar din uppfattning att Kvinnan på övervåningen” var en av årets bästa. Andra som jag tycker var minnesvärda är förstås Kanada /Rickard Ford/ och Uwe Timms böcker ( I skuggan av min bror, Upptäckten av currywursten medan Vännen och främlignen och Ormträdet inte fångade mig). Bland de bästa även Stoner /Jphn Williams/ och Sankmark av Jhumpa Lahiri. Modiano, ny för mig men… nå Dora Bruder var bra men Lilla smycket tja en massa adresser, gator och torg. Får väl pröva med Nätternas gräs.
  Böcker jag inte uppskattade var t-ex Klingsor av Torgny Lindgren och blev (som väl de flesta) trött på Ester Nilsson i Lena Anderssons Utan personligt ansvar

  Deckare Håller med om att Svarthuset av Peter May var väldigt bra och ser fram mot mer. Påminner om Ann Cleeves deckare med handlingen förlagd till ngn ö utanför Skottland. Har läst Kristina Olssons deckare, flera stycket i år – bra! Även Jörn Lier Horst Jakthundarna – hans sjunde(?) deckare men den första som översatts till svenska – bra!

  Fakta, typ Ingrid Carlbergs Det står ett rum och väntar på er är en väldigt ambitiös bok om Raol Wallenberg. Jag orkade inte med biografi över Tove Jansson – too much… Dan Josefssons Mannen som slutade ljuga om Thomas Quick var skakande läsning.

  Ser fram mot fler spännande bokförslag från dig!
  Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.