ÅRETS BÖCKER 2018

Nu, under de sista skälvande dagarna av 2018 är det dags att blicka tillbaka och reflektera över årets lästa böcker.

Vad gäller de lästa romanerna är det svårt att undvika bjässen Leo Tolstoj. Anna Karenina är en klassiker och jag förstår verkligen varför efter att ha läst den. Fantasy är inte jag läst tidigare men läste Neil Gaimans The ocean at the end of the lane med stort nöje. Margaret Drabbles feministiska klassiker The Millstone gav mersmak och henne vill jag läsa mer av.

När det gäller fackböcker och memoarer är det några som sticker ut lite mer. Neil MacGregors underbara bok om Tyskland i Germany – Memories of a nation. Maxim Leo har givit oss en gripande bild av en familj och ett land, DDR, i sönderfall i Röd kärlek. Kanske årets största läsupplevelse.
Stephen Johnson gav mig fina insikter om Sjostakovitj och vad musik kan betyda för en människa i How Shostakovich Changed My Mind.
Geert Mak har skrivit en mycket innehållsrik, stimulerande och levande bok om Amsterdams historia. Leif Zerns bok Kaddish på en motorcykel är också en mycket personlig bok som stannat kvar.

Nu till deckarna. Nilsson förlag fortsätter med utgivningen av favoriten Frédéric Dard. Bödeln gråter är den bästa av de som hittills kommit ut och jag hoppas på fler!
Aslak Nores bok Ulvefellen hoppas jag översätts till svenska då den är en mycket spännande, välskriven och väl researchad historisk deckare.
Av David Youngs serie om polisen Karen Müller, Stasi Child och Stasi Wolf , har jag som tur är en kvar, A darker state. Bra och välskrivna deckare och ett fascinerande porträtt av DDR.
Jag ser också mycket fram emot de kommande böcker i Volker Kutchers serie Babylon Berlin.

Vilka är årens bottennapp? De är som tur få. Att Kenneth Hermeles mycket platta En shetl i Stockholm blev nominerad till Augustpriset gjorde för mig att priset kändes helt ointressant.
Robert Harris bok München var tyvärr stendöd som deckare. Historiskt intressant, men jag hade hellre läst en fackbok i ämnet.

Sammanfattningsvis kan jag vara nöjd med 2018. God fortsättning och ett spännande läsår 2019 tillönskar jag er, mina kära läsare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 tankar om “ÅRETS BÖCKER 2018

 1. Hej! Läser din blogg med nöje även om jag inte följer upp de böcker du kommenterar. Jag skriver sedan ngra år upp böckerna jag läst med lite innehållssammanfattning (minnet…). I höstas kraschade dock min hårddisk och just det dokumentet gick inte att återskapa. Så när jag skall relatera till årets lästa böcker, ca 40, blir det lite famlande.

  De böcker jag uppskattat mest under året är:
  Mikael Niemi: Koka björn – norrländsk historia
  Agneta Pleijel: Doften av en man – hennes andra bok, självbiografisk, mkt om Gbg..
  Marciej Zaremba: Huset med de två tornen – om hans uppväxt och familjehistoria
  Tatiana de Rosnay: Regnvakt – ett familjedrama i nutid där Paris håller på att dränkas av ihållande regn
  Ulf Lundell: Vardagar – överraskande bra – gillar egentligen inte Ulf Lundell – med fina vardagsnotiser
  Jonas Gardell: Till minne av en villkorslös kärlek – knepigt upplagd men bra om modern och Jonas familj.
  Karin Smirnoff: Jag for ner till bror – ytterligare ett norrländskt epos. Mkt bra (borde fått Augustpriset!)
  Alex Schulman: Bränn alla mina brev. Om mormodern, Karin Stolpes korta historia med Olof Lagercrantz för vilken hon blev straffade livet ut. Efter böckerna om mamman och pappan är det nu morföräldrarna som granskas.

  Deckare. Läser en del och de flesta kommer jag inte ihåg efteråt och ofta begriper jag inte hur man får ihop intrigen på slutet. Men ofta driv i berättelsen vilket gör deckaren lättläst.
  Stina Jackson: Silvervägen – beskriver glesbygden kring Arjeplog med en massa knepiga figurer (män) ensamma i sina HellyHansen… Miljön värd läsningen.
  Niklas Natt Och Dag: 1793 – troligen realistisk bild av Sthlm på 1700-talet men väldigt otäck – hoppade över en del hemskheter.

  Slut med uppräkningen! Ser fram mot 2019 och dess läsupplevelser. Tycker själv att jag borde satsa mer på klassiker, för min del blir det nästan bara nyutgivna. Tack för alla dina tips!

 2. Tack Urban. Blir alltid glad över dina kommentarer. Du har läst flera intressanta böcker som jag vill läsa bla 1793 och Zaremba. Tråkigt med din dator. Jag har länge känt till Goodreads (hemsida och app) Det är ett mycket bra föra att ”skriva upp” böcker du läst. Du får även tips på andra böcker och följa andra bokläsare om du vill. Gott nytt 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.