ÅRETS BÖCKER 2019

Då är det dags att blicka tillbaka på läsåret 2019.
Det är en plattityd att med stigande ålder har man mindre tid över för sådant som inte ger tillräckligt tillbaka. När jag blickar tillbaka på året ser jag att jag skrivit om relativt få böcker. Endast 22 stycken, vilket i och för sig var lika många som 2018, men i år har jag läst mycket mer men avslutat färre. 2019 har blivit de oavslutade böckernas år. Somliga efter 20 sidor, andra efter 150-200, när jag upplevt att de inte gav mig tillräckligt tillbaka. Med åldern blir man kanske klokare…
Vilka är då böckerna från 2019 som jag vill lyfta fram?
Årets roman är utan tvekan J-M-G Le Clezios Allt är vind. En mycket vacker och stark berättelse som rör sig i tid och rum.
Jag blev oerhört gripen av Alex Schulmans Bränn alla mina brev. Man kan förstås diskutera om det är en roman men en oerhört stark text var det.
Och det var som vanligt en njutning att läsa Patrick Modiano För att du inte skall gå vilse i kvarteret.
Sedan vill jag också slå ett slag för (!) min kamrat Rolf Almströms fina Ett slag till. En varm barndomsskildring från Göteborg som förtjänar många läsare.
Bland fackböckerna är det Ben MacIntyres The Spy and the Traitor som sticker ut. Som vanligt oerhört välskrivet. Och lika eller mer spännande än de flesta deckare. Den finns i svensk översättning.
Jag hade även stort nöje av Ulf Irhedens bok om Kejsare Josef och det habsburgska riket

De deckare jag läst var de flesta bra. Jag är mycket förtjust i Gianrico Carofiglios böcker som läsare av min blogg vet och Skälig misstanke gjorde mig inte besviken. Rory Clements Corpus var mycket rolig att läsa men den som jag oväntat hade mest nöje av var Joan Fleming Det onda och det goda. En gammal goding!
Vilken är då årets bok för mig? Det är ingen av de ovan nämnda utan Carl-Johan Malmbergs sorgliga livsfilosofiska dagbok Guldåldern. Jag läste två gånger på raken för att jag kunde inte släppa den.

Annars kanske årets läsupplevelse är att jag sedan i somras åter prenumererar på London Review of Books. Varannan vecka kommer det ett nummer med lysande essäer i allehanda ämnen. Och detta för endast 400 kr i kvartalet. (Ett lösnummer kostar 107 kr på Pressbyrån i Göteborg)
De firar 40 år just nu och jag tror alla deras essäer ligger online gratis ett litet tag till.
Normalt kan man alltid läsa några av dem gratis ur varje nummer om man inte vill prenumerera.
Dessa essäer tar tid att läsa men ger oerhört mycket tillbaka. Mary-Kay Wilmers, tidskriftens legendariske redaktör, ser till att lästa-nivån är mycket mycket hög.
Kära läsare! Tack för att ni följer min blogg. Det inspirerar mig att fortsätta.
God fortsättning och gott nytt år!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.