EN FULLTRÄFF – PETER MOHLIN OCH PETER NYSTRÖM: DET SISTA LIVET

Peter Mohlin & Peter Nyström:
Det Sista Livet
Utgiven 2020

472 sidor
Norstedts
Vinnare av Crimetime Award – Årets deckardebut 2020

I våras blev jag kontaktad av min kamrat D som undrade om han kunde kvarta hos mig. Hans gode vän Peter Mohlin skulle ha releasefest för sin debut som han skrivit ihop en barndomskompis, Peter Nyström. Va! har Peter (som jag träffade flera gånger innan D lämnade Götet för huvudstaden) skrivit en deckare? sade jag till D. Kan det va nåt? for det igenom min skalle.

Jag blev förstås nyfiken då jag minns Peter som en trevlig och intelligent kille. Av releasepartyt blev dock intet tack vare Corona. Nu kan vi konstatera att boken ändå är en riktig framgångssaga. Lysande recensioner, pris i både Sverige och Holland, och på väg på ett segertåg över världen. Sveriges just nu mest sålda pocket.

Under några dagar har jag nu befunnit mig i John Adderleys sällskap och bättre motmedel för Corona-deppighet har jag svårt att tänka mig. Handlingen kan du läsa om på andra ställen, om det skall vara nödvändigt, men strunta gärna i det. Du vinner inget på det. Låt dig överraskas.

Efter avslutad läsning är jag imponerad. Författarduon har redan i sin debut har skrivit en både välkomponerad och välskriven bok. En förstklassig deckare helt enkelt.

Det är lång bok. 470 tättryckta sidor. De har självförtroendet att sakta bygga historien, de helgjutna personporträtten och miljöbeskrivningarna (Karlstad med omnejd). Dialogen är trovärdig och har inte en falsk ton. De håller också deckarklichéerna stången även om de kanske är nära vid ett enstaka tillfälle.
Mohlin & Nyström lyckas koppla ett grepp på första sidan som de sedan inte släpper.

Detta är bra. Bra på riktigt. Även om Peter o Peter knappast behöver hjälp med att öka försäljningen rekommenderar jag dig att snabbt bege till närmast bok eller näthandeln och snappa upp denna godbit.

Författarna har sagt att det fortsättningen kommer redan till våren. Då kommer i alla fall inte jag vänta till att den kommer på pocket utan hänga på låset.

En tanke på “EN FULLTRÄFF – PETER MOHLIN OCH PETER NYSTRÖM: DET SISTA LIVET

  1. Pingback: ÅRETS BÖCKER 2020 | EN TRAVE BÖCKER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.