ÅRETS BÖCKER 2020

Under årets sista dag är det dags att sammanfatta läsåret 2020, detta ”annus horribilis”. En av mycket få ljusglimtar har varit att det funnits mer tid till både läsning och lyssning. Även om det ibland har varit svårt att finna inspirationen med en pandemin som tar ifrån oss livet som vi känner det. Och som för alltid kommer att förändra det.

När jag går igenom årets lästa böcker ser jag att det oväntat måste vara ett av de litterärt mest givande åren jag haft.

Skönlitteratur:

Giuseppe Pontiggia Okända människors levnad var en pärla som gömt sig i bokhyllan alldeles för länge. Magda Szabos fascinerade Dörren. PO Enquists bild av ett annat Sverige i Lewis resa. Jane Gardams fina Old Filth.

De romanerna som sticker ut, och som jag både läste som i ett

rus, var Kjell Westös Tritonus, och inte minst Lydia Sandgrens Samlade verk som blev årets roman för mig.

Deckare:
Domingo Villar Nattens mörka toner och De drunknades strand var fina upptäckter som jag hade stort utbyte av. S.A. Crosby, en svart deckarförfattare från sydstaterna, är en ny spännande röst med Blacktop Wasteland. Riktigt bra. Det var även Tove Alsterdals Blindtunnel. David Youngs böcker om Karen Müller tyckte jag mycket om ffa Stasi 77.

De två deckare som har stuckit ut är Peter Mohlin och Peter Nyströms Det sista livet som är en oerhört stark debut och en riktig bladvändare.

Sist men inte minst fick jag på förhand läsa den hyllade finske Antti Tuomainen senaste bok Jäniskerroin i engelsk översättning. Det är en helt underbar deckare som kommer att komma på svenska. Då kommer jag skriva om den.

Facklitteratur:
Även bland fackböckerna finns de många mycket läsvärda böcker, Matilda Gustafsson mycket välskrivna och fasansfulla Klubben om skandalen i Svenska Akademin. Första delen av Ian Kershaws Hitler-biografi var krävande men mycket givande läsning.
Jag hade också oväntat stort utbyte av två teologiska böcker skrivna av Joel Halldorf och Mikael Kurkiala. Normalt inte mitt område.

De fackböcker som givit mig mest läsglädje i år är

Erik Larsons lysande bok om Churchill (som kommer på svenska under 2021) och Patrick Radden Keefes lika lysande bok om konflikten på Nordirland, Säg inget.

Tack till alla er som följer min blogg på olika sätt.
Det är mycket inspirerande

Äntligen är 2020 över. Låt oss hoppas på ett bättre 2021.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 tankar om “ÅRETS BÖCKER 2020

 1. Hej Patrik
  Tack för alla fina tips på böcker.
  Gott nytt år 🥳
  Pia Wiik

  Skickat från min iPhone

 2. Tack Patrik för alla tips och välartikulerade texter under året! Ett sant nöje att läsa din bokblogg 🥰😘🎼
  Ingemar

 3. Hej Patricktack för alla Dina fina tipps – det enda jag beklagar är att det inte gaar att beställa svenska böcker naagonstans. Och just för tillfället kan man inte hoppas paa en Sverige-resa. Maahända blir det bättre under aarets lopp. Kören blev det nog inget av i aar – hoppas Du kan sjunga igen snart.

  Allt gott till Nyaar och en snabb vaccinering!! Ulla

  ____________________________ Ulla SchneiderConference Interpreter, aiic Wätjenstrasse 3D-28213 Bremen tel.: +49 172 422 8774

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.