ÅRETS BÖCKER 2022

Dags att blicka tillbaka och sammanfatta läsningen under 2022. Jag har skrivit om 18 böcker och det har blivit en blandad kompott.

SKÖNLITTERATUR:
De böcker jag håller högst är:
Ralf Rothmanns Att dö om våren är inte lättsam läsning men visar vilken fin författare han är. Jag hoppas att förlaget och Jörn Lindskog kommer översatta mer av denna i Tyskland mycket högt skattade författare.
Tor Ulvens Gravgåvor är en helt fascinerade bok i gränsland mellan prosa och poesi. Ett mästerverk.
Årets skönlitterära bok är det till trots Kirsten Thorups mästerliga Intill vanvett intill döden. En roman av yppersta klass.

DECKARE:
Klassikern Berlin Game av Len Deighton föll mig verkligen i smaken. Så även John Verchers After the lights go out och Wolfgang Schorlaus Den blå listan.
Årets deckare kommer dock från Skottland. Det är med stort nöje jag följer favoriten Alan Parks och hans Harry McCoy i 70-talets Glasgow. Läste två under 2022 och den 4:e i serien The April Dead var kanske den bästa i en mycket bra serie.

FACKLITTERATUR;
Jag läser ju gärna om Tyskland och Uwe Wittstocks Februari 33 och Horst Krügers Vårt kvarter är båda mycket läsvärda. Wittstocks bok är tyvärr skrämmande aktuell.
Årets fackbok får ändå bli Jeremys Denks Every good boy does fine. En underbar bok om musik och en djupt humoristisk självbiografi.

Hoppas du finner något av intresse för dig!

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.