ÅRETS BÖCKER 2015

Då var 2015 snart slut och dags för en sammanfattning av läsåret.
Årets bok för mig är Stefan Hertmans Krig och terpentin. En fascinerande berättelse om en familj och ett land i skuggan av det första världskriget. Må den få många läsare.

Här är några andra böcker som stack ut:

Stort tack till alla er som följer mitt skrivande!

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 tankar om “ÅRETS BÖCKER 2015

 1. Altid roligt att läsa dina kommentarer och tips. Nu senast blir jag sugen på Krig och terpentin, som jag skall beställa.
  När jag kollar mina lästa böcker under 2015 så skiljer sig den listan från din. Men under året har jag läst tre av Peter Mays deckare, senast Chessman. Fantastisk miljö!
  De böcker jag gillat bäst är Kjell Wesö: Hägring 38 – väl värd Nordiska rådets litteraturpris! Och Bengt Liljegrens biografi över Churchill liksom Jens Andersson: Denna dagen, ett liv – biografi över Astrid Lindgren. (Åldertecken att man börjar läsa biografier???)
  Hans Falladas Ensam i Berlin gjorde starkt intryck, om den lilla människan som inte vill anpassa sig till nazi-ideologin.Sen är ju författarens livsresa helt osannolik..Men den bok jag oftast återkommer till i tankarna är Tom Malmqvist: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv (som fö tas upp i artikeln om sorgelitteratur i dagens DN). En skakande men osentimental (Ja han sa i Skavlan att han verkligen försökte skala bort allt sentimentalt) bok om att förlora sig käresta strax efter dotterns födelse.

  Du försöker slå ett slag för Horace, men jag tror han är för svår för mig. Däremot rekommenderar jag Sara Danius´Husmoderns död och andra texter. Rolig! Har lite svårare för akademikollegan Klas Östergrens Twist, men ok

  Böcker jag inte gillar: Tartt Steglitsan – bara too much. Rickard Ford Självständighetsdagen (när nu Kanada var så bra..).Hilary Mantel Skuggan av ett liv. Självbiografi som var tröttsam. Pulkkinen: Främlingar om kvinnlig präst med anorexi i ungdomen som flyr till New York – jobbig. Ja det finns fler – Sara Stridsberg Beckonberga la jag av efter 40 sidor… Och Sandbergs om Maj i Sundsvall – för mycket omtugg, för mycket ord..

  Bra böcker förstås Svetlanas De sista vittnena. Hur kan folk bli normala när man gått igenom så mkt hemskheter? En fantastisk och skrämmande bok. Ian McEwan: Domaren. En mkt bra bok om en kvinnlig domare som lämnas av sin man och som får döma om en 17-årig kille, Jehovas vittne, skall ha blod i samband med behandling mot leucemi.

  Vi får önska varandra ett gott nytt läsår! Och om det kan glädja dig så har man mer tid att läsa som pensionär, du har ngt att se fram mot!
  Urban

 2. Hej Urban. Trevligt att höra av dig!! Hopas vi får tillfälle att sjunga igen. Du skall inte var rädd för Horace. Lyssna på honom i Allvarligt talat på P1. Lysande. Ser fram emot att höra vad du tycker om Hertmans! Westö står i bokhyllan oläst men en dag….. Nu skal jag börja på Alexijevitj kriget har inget kvinnligt ansikte… Mc Ewan tycker jag om Har du på Chesil stranden? Vill läsa Fallada, men Malmqvist… Säkert bra men det så känslomässigt påfrestande…. Tack för alla boktips och varaning. Vi håller kontakten!! Gott nytt år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.