OM DEN STORA KÄRLEKEN SOM ALDRIG TAR SLUT – MARKUS FELDENKIRCHEN: EN IRLÄNDSK DAGBOK – ROMAN

Markus Feldenkrichen (1979-)Feldenkirchen
En irländsk dagbok
Utgiven 2010 På svenska 2012
Övers: Jörn Lindskog
315 sidor
Bokförlaget Thorén & Lindskog
Recensionsexemplar

När Jörn Lindskog, ena halvan av förlaget Thorén & Lindskog, på Bokmässan i höstas sade att de skulle ge ut En irländsk dagbok svarade jag Heinrich Bölls bok? Jag kände till att den tyske nobelpristagaren hade skrivit en liten bok som heter ”Irländsk dagbok” Nej sade Jörn det är det inte, utan en tysk debutroman! Markus Feldenkirchen är en tysk politisk journalist sedan flera år verksam på Der Speigel. Boken heter i original Was zusammenhört, som jag på min bästa skoltyska översätter till ”Det som hör samman”. Men ”en ”Irländsk dagbok” kanske säljer bättre? 

En dag får Benjamin, en 35-årig bankman med lyckad karriär och ett tomt liv, ett brev från Irland. På Irland finns Victoria hans livs stora kärlek. En ungdomskärlek som fick ett abrupt slut. Benjamin har inte glömt den, men begravt under flera tunga lager av vemod. Benjamin vågar inte öppna brevet, rädd för vad som skall stå i det.

Dagen som brevet anländer skall Benjamin resa till Dublin. Han skall  reda ut affärerna i en filial till banken som han arbetar i.Filialen, som efter de extremt goda år som Irland upplevde efter att ha varit ett mycket fattigt land,  håller under den finansiella baksmällan på att gå under.
Han tar med sig brevet för att öppna det på plats.

Romanen utspelar sig under denna dag innan han till slut öppnar brevet . Genom tillbakablickar så får vi följa honom från tonåren och framåt genom vänskap, kärleken till fotbollen, tiden med de de politiska förändringarna då muren föll och Tyskland återförenades samtidigt som Benjamin och Victorias kärlek blomstrade fram till den ensamma sorgliga figur han upplever sig att vara idag.

Vi får parallellt följa en ung mans utveckling till en desillusionerad medelålders man och två länder som genomgår stora förändringar. Allt detta väver Feldenkrichen ihop i romanen.

Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar av boken. Jag är så glad över att Thorén & Lindskog finns. Jag kan inte nog kan prisa deras arbete att göra modern tyskspråkig litteratur tillgänglig för oss. Jag vill helt enkelt tycka om deras böcker så jag kan skriva väl om dem!

Jag började läsa denna bok och kände att den var ganska välskriven men lite tunn. Jag tyckte en del i boken var förutsägbart, sådant jag läst förut.  Benjamin var lite stereotyp, beskrivningen av hans liv något fyrkantig. Skildringen av Benjamins vänskap med bästisen Bruno och deras fotbollsintresse var också sådant som var lätt igenkännligt. Hur Feldenkrichen vävde in det historiska skeendet upplevde jag påklistrat. Det var som att han behövt ta en vända till och fördjupa karaktärerna.
Jag undrade när förlaget redan givit ut sådan mästerlig skildring av en mittlivskris som Peter Stamms Sju år och en så fin skildring av en ungdomskärlek som Siegfried Lenz En tysk minut, varför då ge ut en bok som helt enkelt var lite medelmåttig. Det måste ju finnas en uppsjö av bra tyska romaner att översätta.

Jag började förbereda mig på att skriva en negativ recension vilket jag inte såg fram emot. Men när historien med Victoria börjar få fart efter halva boken så hände något. Jag blir mer och mer engagerad, berörd och intresserad av berättelsen. Jag börjar njuta mer och mer av hans språk, hur han frammanar den irländska naturen, dess färger och dofter. Sammanvävningen av Benjamins viktigaste period i sitt liv och Tysklands historia känns plötsligt relevant. Jag såg fram emot att läsa vidare i den, helt plötsligt gripen.

När jag slår ihop boken och Benjamin har fått reda på varför den största och enda riktiga kärlekshistorian i hans liv fick ett så dramatiskt slut då kippade jag ärligt talat efter andan. Och nu flera dagar efter avslutad läsning så ligger den kvar och jag kan inte riktigt släppa den.
Nu kan jag säga att jag är glad att jag läste denna bok, det är en bok jag kommer komma ihåg och som jag kan rekommendera. Du kanske kommer snabbare in i den än jag! En paradoxal läsupplevelse var det i alla fall för mig.

Vad kommer Heinrich Böll in i detta. I boken beskriver Benjamin att de har något gemensamt. För dem båda är den bilden som de har av Irland, en drömbild och ett paradis som har gått förlorat, ett paradis där den kan förlägga sina fantasier.

Och det skall fan vara bokförläggare. Jag gick in på Svensk Bokhandels hemsida och inte en enda tidning har recenserat den. Snacka om att kämpa i motvind.Så kämpa på!!

För er som förstår tyska så kan ni höra Feldenkrichen läsa ut boken här.

En sista kommentar. Läste en tunn lite bok av Heinrich Böll får tre år sedan, Ungdomens bröd (Finns i Brombergs Nobelklassiker) Den rekommenderas varmt.
bild_presseseminar3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.